Συμμετοχή της Ο.Π. ΝΗΛΕΑΣ στην 8η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή» 22/6/2024
June 28, 2024Ο πρόεδρος του ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ στην εκπομπή ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ του ACTION 24 1/6/2024
July 11, 2024Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές: Απειλή για την ποιότητα και το εισόδημα του παραγωγού»
Την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 και ώρα 17:30 στην αίθουσα REX στη Χώρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε ο ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, με αντικείμενο την επιμόλυνση του ελαιολάδου από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν, εκτός από μέλη του ΝΗΛΕΑ, πολλοί παραγωγοί από πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, σηματοδοτώντας με την παρουσία τους το ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία των παραγωγών για τα πράγματα που πλέον φαίνεται ότι αλλάζουν στην ελαιοκαλλιέργεια.
Το σεμινάριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του ΝΗΛΕΑ, Γιώργου Κόκκινου, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα των επιμολύνσεων που θα αποτελέσει το πλέον κρίσιμο ζήτημα για όλους όσους εμπλέκονται με το ελαιόλαδο στο άμεσο μέλλον. Η τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας και της αγοράς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα παραγωγών και διακινητών, και η προσαρμογή στις παραπάνω απαιτήσεις είναι η αναγκαία συνθήκη.
Στη συνέχεια ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Κυπαρισσίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία της ελιάς η οποία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική προστασία από εχθρούς και ασθένειες προστατεύοντας παράλληλα την υγεία παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και το περιβάλλον. Αναφέρθηκε επίσης στα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την ελιά και τόνισε την αναγκαιότητα να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι, πότε και πως, να χρησιμοποιήσουν.
Ακολούθησε ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, Νίκος Κουτσούκος, ο οποίος με καυστικό τρόπο αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που συναντούν οι έμποροι στη διακίνηση του ελαιολάδου όταν ανιχνεύονται σε αυτό υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ορυκτέλαια). Τόνισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους εμπόρους, αλλά όλη την αλυσίδα αξίας που ξεκινά από το χωράφι και τον παραγωγό, ο οποίος στο άμεσο μέλλον δεν θα μπορεί να διαθέσει το προϊόν του αν είναι επιμολυσμένο.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων, εμπόρους και παραγωγούς και εποικοδομητικός διάλογος.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο επιτέλεσε τον σκοπό του, αφενός με τη μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και φορέων, αφετέρου αφού έγινε πλήρως κατανοητό ότι πολλά πράγματα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και πλέον εισερχόμαστε σε μια εποχή για το ελαιόλαδο που η τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας και της αγοράς αποτελούν διαβατήριο για την τύχη του. Τα νέα δεδομένα απαιτούν τη στενή συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται (οργανώσεων παραγωγών και μεμονωμένων παραγωγών, ελαιοτριβέων, εμπόρων και γεωπόνων), ώστε το παραγόμενο ελαιόλαδο να διατηρήσει την υψηλή ποιότητά του και να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τον τόπο μας.
Ως Ομάδα Παραγωγών, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης των μελών μας και της τοπικής κοινωνίας, με στόχο τη συνειδητοποίηση του προβλήματος, την απόκτηση τεχνογνωσίας και τη βελτίωση του σχεδίου συγκομιδής για να αποφύγουμε επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=0lcX2_LNsqU
Πηγή: https://eforigi.com.gr