Internet of Food and Farm 2020-IoF 2020 (H2020-EU.3.1.4. – H2020-EU.2.1.1. – 731884) 2017-2020
April 15, 2024SUPPORT (101084527 — SUPPORT — HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01) 2023-2026
April 15, 2024SUSTAINoLIVE (PRIMA 2019/ 1811]/SUSTAINOLIVE/Call 2018 Section 1 Farming) 2019-2023
Το Έργο με τίτλο SUSTAINoLIVE “Novel approaches to promote the Sustainability of olive cultivation in the Mediterranean (Νέες προσεγγίσεις για την προώθηση της βιωσιμότητας της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο)” υλοποιήθηκε από 22 εταίρους από 6 χώρες. Η κοινοπραξία του Έργου βρέθηκε αντιμέτωπη με το παράδοξο ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν αναγνωριστεί τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ελαιόλαδου, η παραγωγή του βασίζεται σε ένα ολοένα και λιγότερο αειφόρο μοντέλο. Η πρόκληση ήταν να συνδυαστούν οι πρακτικές των ελαιώνων που είναι αποδοτικές και αειφόρες, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ήταν απαραίτητο να βελτιωθούν οι φυσικές περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν τη βιοποικιλότητα, να βελτιστοποιηθούν οι εισροές, να αναπτυχθούν νέα συστήματα καλλιέργειας και να χρησιμοποιηθούν οι ενδεδειγμένες τεχνολογίες για την εφαρμογή των νέων συστημάτων. Ως εκ τούτου, ο γενικός στόχος του ήταν η προώθηση της αειφορίας στον τομέα του ελαιοκομίας μέσω της εφαρμογής και προώθησης καινοτόμων και αειφόρων λύσεων στις πρακτικές διαχείρισης, βασισμένες σε αγροοικολογικές έννοιες και σε αποτελεσματική και ενεργό ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των πρωταγωνιστών του ελαιοκομικού τομέα. Ο ΝΗΛΕΑΣ συμμετείχε στο ερευνητικό αυτό πρόγραμμα με 3 ελαιώνες.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Έργου https://sustainolive.eu/?lang=el
Σχετικά Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=3oewzBpeTK0&t=8s Και https://eforigi.com.gr/ekpompi/item/28127-eyfori-gi-sustainolive-sto-xorafi-me-aeifores-praktikes-vinteo