Προγράμματα ΟΕΦ
April 15, 2024Ευρωπαϊκά Προγράμματα
April 15, 2024Άλλα
Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ως ο πλέον πολυδιάστατος αγρο-διατροφικός οργανισμός στην Ελλάδα και γνωστή στο ευρύτερο κοινό για τα υψηλής ποιότητας και περιορισμένης διανομής προϊόντα της, χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να συνεξελίσσεται με την επιστημονική πρόοδο, αναπτύσσοντας η ίδια καινοτόμες, τεχνολογικές λύσεις και προσαρμόζοντας στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγρο-διατροφικής πραγματικότητας τα πλέον εξελιγμένα σε διεθνές επίπεδο τεχνολογικά επιτεύγματα. Η πολυετής συνεργασία με τoν ΝΗΛΕΑ επικεντρώνεται στη μεταφορά και υλοποίηση των τεχνολογιών αιχμής στο πεδίο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργικής παραγωγής.
InoFA – Internet of Food Alliance
Ο ΝΗΛΕΑΣ συμμετέχει στον συνεργατικό σχηματισμό (cluster) καινοτομίας InoFA (Internet of Food Alliance), που αποτελεί την προσπάθεια να διασυνδεθούν όλοι οι κρίκοι της αγροδιατροφικής αλυσίδας και όσοι παρέχουν υλικά και υπηρεσίες σε αυτή κάτω από μία κοινή ομπρέλα η οποία βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία και το Internet of Things. Υπό αυτή την έννοια η ροή των προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργεί και μία παράλληλη ροή πληροφορίας η οποία γεννιέται στο σημείο της πρωτογενούς παραγωγής (π.χ. χωράφι) και διαρκώς εμπλουτίζεται μέχρι και την τελική του κατανάλωση. Σκοπός του cluster, τον συντονισμό του οποίου έχει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως φορέας αρωγός, είναι να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων και της κοινωνίας ώστε να αναπτυχθούν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών εκ μέρους όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτή η τεχνολογική αναβάθμιση με την σειρά της θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στην κυκλική οικονομία, την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις διατροφικές αξίες. Το cluster επιδιώκει επίσης, τη βελτιστοποίηση του ελέγχου της μεταφοράς και αποθήκευσης των διακινούμενων στην αγροδιατροφική αλυσίδα προϊόντων ενώ μέσω της ψηφιοποίησης της πληροφορίας στα σημεία πώλησης θα παρέχεται πληρέστερη ενημέρωση στους καταναλωτές σε ζητήματα που άπτονται των ορθών διατροφικών επιλογών. Έτσι, θα αυξάνονται οι επιδόσεις όλων των επιμέρους εμπλεκομένων και η προστιθέμενη αξία κατά μήκος της αλυσίδας εξασφαλίζοντας την δίκαιη κατανομή της. Στο σχήμα συνενώνονται επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής, συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, διανομών, λιανικής πώλησης, ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, φορείς κοινωνίας πολιτών, πάροχοι τεχνολογίας και πάροχοι υπηρεσιών και υλικών από όλη την Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Cluster Καινοτομίας InoFA https://inofa.gr
Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ)
Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας δημιουργήθηκε το 2016, από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή - Κολέγιο Περρωτής με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και του Δήμου Καλαμάτας. Σκοπός του Κέντρου είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα της Μεσσηνίας. Οι υπηρεσίες που προσφέρει στην τοπική κοινωνία στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα εφαρμογής παραγωγικών διαδικασιών και υπηρεσιών, καθώς και στην αθροιστική εμπειρία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στον τομέα της Βιωματικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας προσφέρει επίσης συμβουλευτική ίδρυσης νέας και ανάπτυξη υπάρχουσας επιχείρησης. Η συνεργασία του ΝΗΛΕΑ με το ΚΑΕΜ είναι πολυεπίπεδη, καθώς οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών της είναι πεδίο εφαρμογής εκπαιδεύσεων («Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα»), καθώς και παρέχεται στα μέλη του συμβουλευτική σε θέματα αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας στο επίπεδο της γεωργικής εκμετάλλευσης μέσω της υλοποίησης λύσεων ευφυούς γεωργίας.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΑΕΜ https://kaem.gr
Green Projects A.E.
Η Green Projects A.E., με όραμα την παροχή καινοτομίας και τεχνολογικών λύσεων για τη βιωσιμότητα (λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές παραμέτρους), δραστηριοποιείται στον τομέα του επιστημονικού management, της επιχειρηματικής ευφυΐας και των νέων τεχνολογιών και στην παροχή υπηρεσιών και καινοτόμων λύσεων στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Η ελληνική πλατφόρμα KalaΘos αποτελεί μια καινοτόμα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του σημερινού μοντέλου γεωργίας και εμπορίας των διαφόρων αγροτικών και γεωργικών προϊόντων. Ο κάθε παραγωγός, μέσω της εφαρμογής, δύναται να καταγράψει όλες τις επεμβάσεις που αυτός πραγματοποιεί στον αγρό, να υπολογίσει μακροπρόθεσμα τις δαπάνες του, να διατηρεί ένα ιστορικό με τις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες αλλά και να συντονίσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες εμπορίας των προϊόντων που παράγει. Βέβαια, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας KalaΘos είναι αυτό της ιχνηλασιμότητας. Μέσω της εφαρμογής, δίνεται η δυνατότητα στο καταναλωτικό κοινό να παρακολουθεί ολόκληρη τη διαδρομή του προϊόντος που παρέλαβε, από το αρχικό στάδιο του αγρού έως και τη στιγμή που αυτό έφτασε στην αγορά. Τέτοιου είδους εργαλεία είναι ικανά να ανοίξουν νέους δρόμους όσον αφορά το εμπόριο και την παραγωγή γεωργικών προϊόντων καθώς διευκολύνουν την όλη παραγωγική διαδικασία για τον καλλιεργητή, του προσφέρουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία στο πλαίσιο του εμπορίου και παρέχουν στους καταναλωτές προϊόντα καλύτερης ποιότητας με μεγαλύτερη ασφάλεια.
ΤΟΠΕΚΟ 2012-2015
Τα ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες) αποτελούν δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013» που σχεδίασε και διαχειρίστηκε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Αντικείμενο τους ήταν η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες γεωγραφικές περιοχές. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ΤΟΠΕΚΟ είναι ότι για κάθε τοπικό σχέδιο δράσης, το οποίο αφορά μια συγκεκριμένη και οριοθετημένη περιοχή, δημιουργείται μια Αναπτυξιακή Σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν ως εταίροι, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Α.Σ) αν και στο γενικότερο νομικό πλαίσιο είναι αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οργανώνεται και λειτουργεί βάσει του άρθρου 18 του Ν.4019/2011 (216/Α) και έχει ως μοναδικό αντικείμενο την εκτέλεση του τοπικού σχεδίου δράσης. Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Παλαίπυλος» Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Παλαίπυλος» με συντονιστή φορέα τον ΝΗΛΕΑ και εταίρους τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, τον Σύλλογο Γυναικών Δήμου Χιλιοχωρίων, τον Εκπολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κορώνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης, το Σύλλογο Γυναικών Δήμου Παπαφλέσσα, τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας A.E., την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, την Asset Τεχνολογική, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης HONESTY και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» υλοποίησε την Πράξη «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ» η οποία εντάχθηκε στη Δράση 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο . Στόχος της ανωτέρω Πράξης ήταν η εργασιακή και κοινωνική ένταξη 220 ανέργων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με την προώθησή τους στην Απασχολησιμότητα και την Επιχειρηματικότητα.