Διαδραστικό Εργαστήριο Συν-δημιουργίας που διοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ 14/6/2024
June 28, 2024Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές: Απειλή για την ποιότητα και το εισόδημα του παραγωγού» 5/6/2024
June 28, 2024Συμμετοχή της Ο.Π. ΝΗΛΕΑΣ στην 8η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή»
Ο πρόεδρος της Ο.Π. ΝΗΛΕΑΣ Γιώργος Κόκκινος, συμμετείχε στην 8η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του AdaptInGR την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, στο GRECOTEL FILOXENIA HOTEL στην Καλαμάτα.
Η εισήγησή του με τίτλο «Η καλλιέργεια της Ελιάς σε Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης. Κίνδυνοι Προκλήσεις και Ευκαιρίες» ξεκίνησε με ένα μικρό ιστορικό του ΝΗΛΕΑ από την ίδρυσή του, της σχέσης του με το περιβάλλον και της πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης που αποκτήθηκε σε όλη τη διαδρομή των 22 ετών. Αναφέρθηκε στον αείμνηστο Γ. Μιχαλόπουλο και στον δρόμο που έδειξε στον ΝΗΛΕΑ να συνδέσει την ελαιοκαλλιέργεια με το περιβάλλον, διότι η περιβαλλοντική διάσταση του ελληνικού ελαιώνα αποτελεί το ένα από τα δυο συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Το άλλο είναι η πολιτιστική του διάσταση. Τόνισε ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών διαστάσεων συνθέτουν τον ελληνικό παραδοσιακό ελαιώνα.
Παρουσίασε τα δυο Ευρωπαϊκά έργα (HORIZON) που είναι σε εξέλιξη, HORIZON AGRIDATA VALUE & SUPPORT, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα oLIVE Clima (LIFE) και SUSTAINoLIVE (PRIMA), διότι μέσω αυτών αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία όσον αφορά τις καλλιεργητικές πρακτικές που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του μεσογειακού ελαιώνα στην κλιματική κρίση, εξηγώντας τις καλλιεργητικές πρακτικές που εισήγαγαν τα δυο προγράμματα, καθώς και μια αξιολόγηση της προσφοράς τους αλλά και των δυσκολιών που συναντούν οι παραγωγοί στην υιοθέτησή τους.
Ακολούθησαν μια σειρά από επισημάνσεις, με κύρια ότι οι καλές περιβαλλοντικές πρακτικές μπορούν να συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του μεσογειακού ελαιώνα, αλλά δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελαιώνα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η συνθήκη, χρειάζεται μια ολιστική διαχείριση των ελαιοκομικών περιοχών οι οποίες έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ελαιόλαδο εφόσον η ελαιοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια. Απαιτούνται έργα υποδομής, κυρίως αρδευτικά, κέντρο μελέτης της κλιματικής αλλαγής, αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ελιάς όπου είναι εφικτό και εγκατάσταση νέων καλλιεργειών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη χρήση της γεωργικής γης και στους επαγγελματίες αγρότες, οι οποίες πρέπει να γίνουν οι αποκλειστικοί διαχειριστές των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Επιπρόσθετα πρότεινε το μοντέλο της πολυσυλλεκτικής και πολυλειτουργικής γεωργίας ως μια ολιστική λύση για την ελληνική γεωργία του μέλλοντος. Χαιρέτησε την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Κλιματικής Κρίσης με έδρα την Καλαμάτα, και προκειμένου να λυθεί το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των αρδευτικών έργων αυτά να γίνουν με τη δημιουργία εταιριών στις οποίες θα συμμετέχουν και αγρότες χρηματοδοτώντας τα έργα.
Ολοκλήρωσε την ομιλία του διαπιστώνοντας ότι η χώρα μας ποτέ δεν είχε πολιτική και σχέδιο για τον αγροδιατροφικό τομέα, και αν αυτή η συνθήκη δεν αλλάξει, με τις επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής να επιτείνονται, η κλιματική κρίση θα δώσει στη γεωργία τη χαριστική βολή.