Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 5/12/2023
April 15, 2024Συνέντευξη του Προέδρου του ΝΗΛΕΑ στον Ντοκουμενταρίστα Mathys Hallet 14/1/2024
Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024 ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΗΛΕΑ, Γιώργος Κόκκινος, έδωσε συνέντευξη στον Γάλλο ερευνητή και ντοκουμενταρίστα Mathys Hallet. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΝΗΛΕΑ, με τη συμμετοχή του γεωπόνου του ΝΗΛΕΑ, Γιώργου Δημήτρουλα.
Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η διερεύνηση των τρόπων για την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίησή τους από τους ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που χρησιμοποιούν, ακολουθώντας σύγχρονες αγροοικολογικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παραδοσιακό μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας, αλλά και στα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοκαλλιεργητές προκείμενου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα όπως η σπορά ψυχανθών, ο θρυμματισμός των κλαδιών, αλλά και η επιστροφή των υποπροϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας στον αγρό, πρακτικές που αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συμβάλλουν στην αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους, και οι οποίες ούτως ή άλλως προωθούνται από τη νέα ΚΑΠ. Στη συνέχεια έγινε λόγος για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων από τους παραγωγούς, και ο λόγος για τον οποίο η τοποθέτηση αισθητήρων στα αγροτεμάχια αλλά και η υπόγεια άρδευση εξυπηρετούν στην μείωση της σπατάλης του. Επιπλέον, αναλύθηκε εκτενώς η μεγάλη διαβάθμιση, αλλά και η παραλλακτικότητα των κλιματικών συνθηκών της περιοχής, που σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες τόσο για την στροφή των παραγωγών στη βιολογική καλλιέργεια, όσο και για την αναζήτηση τεχνικών και μέσων που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις.
Τέλος, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΝΗΛΕΑ σε 2 σχετικά Ευρωπαϊκά Έργα: α) τo SUPPORT, με στόχο την υιοθέτηση εργαλείων και τεχνολογιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας μέσω της ανάπτυξης αξιόπιστης επιστημονικής γνώσης, που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα σχέδιο συν-δημιουργίας με φορείς των δημοσίων πολιτικών και των στρατηγικών του ιδιωτικού τομέα και β) το AgriDataValue, με στόχο να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα συνδυάζει και αξιοποιεί δεδομένα που θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από επίγειους αισθητήρες και αγρο-μετεωρολογικούς σταθμούς, πολυφασματικές εικόνες από δορυφόρους και drones, ώστε να υποστηρίζει τη δημιουργία μοντέλων μηχανικής μάθησης και εφαρμογών ευφυούς γεωργίας και κτηνοτροφίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το AgriDataValue θα συμβάλλει στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ, θα είναι αρωγός του Ευρωπαϊκού ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα και της μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ολοκληρώνοντας, ο κος Κόκκινος τόνισε ότι αφενός είναι επιτακτική η ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των ελαιοπαραγωγών για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων και αφετέρου η υποστήριξή τους από την πολιτεία καθίσταται αναγκαία προκειμένου να βρεθούν μακροχρόνιες λύσεις, οι οποίες απαιτούν τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των ενδιαφερόμενων μερών. «Κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Όμως, αναλύοντας ψύχραιμα τα διαθέσιμα δεδομένα, αν κάνουμε προβλέψεις, μπορούμε να χαράξουμε μια πολιτική στην ελαιοκομία η οποία να την καθιστά κατά το δυνατόν βιώσιμη σε ένα δυστοπικό μέλλον που σύμφωνα με τους ειδικούς θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη είναι αυτονόητα».